Mini PC – Energetska učinkovitost Raspberry Pi

Posljednjih godina na svjetskom tržištu, pa i kod nas, može se naći veliki broj malih računara (miniPC). Zasnovani su uglavnom na ARM procesoru, veličine su kreditne kartice i na njima se najčešće koristi Linux operativni sistem. Kada se koristi za Svxlink, ovakva konfiguracija omogućava najbolju energetsku efiksanost, pouzdanost, programabilnost i funkcionalnost u radu.
EchoLink aplikacija je pisana za Windows operativni sistem pa se ne može koristiti na mini računarima sa ARM procesorom. Na njima se obično koristi Linux operativni sistem pa je neophodno koristiti aplikaciju pisanu za Linux. Svxlink je takva aplikacija i omogućava komunikaciju sa korisnicima EchoLink mreže kao i niz drugih mogućnosti. Ovdje se nećemo baviti mogućnostima miniPC ploče (slika 1.) već ćemo pokušati da ga uporedimo sa PC računarom sa stanovišta energetske učinkovitosti (Tabela 1.).
Na PC računaru veoma je jednostavno konfigurisati EchoLink aplikaciju u Sysop, Link ili Repeater modu, jer je sama oplikacija prilično intuitivna. S obzirom na činjenicu da se od ovakvog čvora očekuje da radi duže vrijeme pouzdano i bez potrebe za naročitim održavanjem, preporučljivo je PC računar zamjeniti miniPC pločom (Raspberry Pi), iz mnogo razloga, a jedan od njih je i energetska učinkovitost.

Raspi2

Raspberry Pi


Raspberry Pi 2 model B izbačen je u Februaru 2015. a njegova cjena je bila oko 35 US$. Ovaj model ima Broadcom sistem čip koji podrazumeva ARM kompatibilni CPU i ugrađeni čip GPU (a VideoCore IV), a CPU dostiže brzinu od 700 MHz sa memorijom ploče od 512 MB. SD kartica se koriste za čuvanje operativnog sistema i programske memorije u ili SDHC ili MicroSDHC veličinama. Napaja se sa 5 V preko microUSB i GPIO konektora, a potrošnja struje je 800 mA (4 W).
Dakle, kao što se vidi, miniPC je moguće napajati punjačem od mobilnog telefona, jer se radi o veoma malom potrošaču električne energije. Njegova potrošnja na godišnjem nivou je 35 KWh. U tabeli 1. možete uporediti njegovu potrošnju sa potrošnjom PC računara, kao i cjenu električne energije na godišnjem nivou. Iako je početno ulaganje u kupovinu Raspberry Pi računara oko 40 €, ono se otplati za 2 do 4 mjeseca (u DL za 1 do 2 mjeseca), kroz manji račun za električnu energiju.

Raspicijena

Imajući u vidu informacije u tabeli 1. vidi se da ekonomski nije isplativo koristiti desktop PC računar sa Windows platformom za podizanje EchoLink čvora u Sysop, Link ili Repeater, načinu rada. Svi koji do sada nisu imali uvid u ekonomsku isplativost PC računara, zanemarujući to svjesno ili nesvjesno, sada imaju priliku da se uvjere, da prelaskom na miniPC (Raspberry Pi) mogu da uštede >200 € na godišnjem nivou, samo na manjem utrošku električne energije. Ovaj novac se može pametnije utrošiti, 
Svi koji su zainteresirani da svoje Sysop čvorove, umesto PC računarana, zamjene sa miniPC-jem mogu se javiti bilo kom od članova Svxlink tima i dobit će sve neophodne informacije i tehničku pomoć.

E7-SVXLINK Tim


Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 


IARU - International Amateur Radio Union

IARU Logo cleaned up

Asocijacija radioamatera u BiH

AraBih logo