VOIP telefonija u Hamnet-u

IP telefonija je općeniti naziv za tehnologije koje koriste paketsku mrežu baziranu na IP protokolu za razmjenu glasovne komunikacije, ali i tekstualnih poruka i sl. Aplikacije poput Skype-a, Viber-a i sl. su tipične VOIP aplikacije. Ipak u našem slučaju mi ćemo se bazirati isključivo na SIP protokol. U čemu je razlika između ovih aplikacija i SIP protokola? Aplikacije poput Vibera, Skype-a itd. koriste vlastiti protokol za komunikaciju i nisu kompatibilne sa drugima, dok IP telefonija bazirana na SIP protokolu može da bude implementirana na hardverskim uređajima (IP telefoni ili VOIP adapteri), kao i na mnogim softwerskim rješenjima Android, iOS, Windows itd. SIP telefonija je najsličnija klasičnoj telefoniji na koju smo navikli. IP telefonija je svoju popularnost prije svega stekla zbog smanjenja troškova. Za rad IP telefona potrebna je samo Internet konekcija ukoliko želimo komunicirati sa ostatkom svijeta, što znači da nije potrebna nikakva druga infrastruktura. U klasičnoj telefoniji operateri su vršili terminaciju poziva koju su naplaćivali, dok kod IP telefonije možete posredstvom Interneta uvezati centrale bilo gdje u svijetu u potpunosti besplatno. Prednosti VOIP-a prepoznale su brojne kompanije širom svijeta, pa je u današnjici globalno zabilježena tendencija prelaska sa analogne na IP telefoniju. Nekada je bilo nezamislivo, a danas bez problema izvodivo uvezati udakljene poslovnice neke kompanije u jedinstvenu mrežu i tako besplatno razgovarati bez obzira na geografsku udaljenost. Na ovaj način može se smanjiti broj klasičnih telefonskih priključaka, ali i kombinovati usluge razkičitih davatelja usluga. Ovo su samo neke od beneficija prelaska na IP telefoniju. Brojni telekom operateri već su prešli na VOIP baziran na SIP protokolu. Gledano iz perspektive korisnika sve je isto kao najobičniji fiksni telefon, samo što je priključen u modem, router ili gateway uređaj, umjesto dosadašnjeg povezivanja u zidnu telefonsku utičnicu. Da bi prelazak na ovu tehnologiju bio bezbolan, SIP telefonija bez problema može da komunicira sa klasičnom telefonskom mrežom. U početku problem kod VOIP telefonije bio je nešto lošija kvaliteta nego kod klasične, što je u današnjici već prevaziđeno i može se reći da razlike u kvaliteti skoro da nema. Toliko o samoj tehnologiji VOIP telefonskih mreža, sada prelazimo na praktičnu primjenu.
Ranije smo govorili o Hamnet mreži i njenim prednostima. Uvođenje IP telefonije predstavlja nadogradnju i poboljšanje samog Hamnet-a. IP telefonija u Hamnet-u je već prisutna u nekim zemljama Evrope, pa je SVXLink tim donio odluku da postane dio ove svjetske mreže. U ovom članku potrudit ću se da koristim što manje stručne izraze kako bi sve ovo bilo razumljivo krajnjem korisniku. Mnogi će se zapitati zašto sve ovo pored hrpe VOIP aplikacija kao što su Viber, Skype itd. Pa za početak želim naglasiti da je prvi od razloga kvalitet i jednostavnost ovakvog rješenja. Naša mreža najjednostavnije rečeno funkcioniše kao jedan svjetski dostupan telekom namijenjen radio amaterima koji nudi u potpunosti besplatnu uslugu. Naša tehnologija ništa se ne razlikuje od one koju koriste komercijalni telekom operateri. Rješenje je zapravo identično klasičnoj fiksnoj telefoniji uz dodate brojne napredne funkcionalnosti moderne tehnologije, te mobilnost. Telefoniju baziranu na SIP protokolu možete koristiti na hardverskim ili softverskim uređajima. Kvaliteta SIP tehnologije posebno dolazi do izražaja kada se koristi na hardveru predviđenom za ovu namjenu, a to može da bude IP telefon ili klasični analogni. Da bi smo klasični telefonski aparat priključili na IP mrežu potreban nam je VOIP adapter. VOIP adapteri su postali prilično jeftini i lahko dostupni. Na ovaj način nećete primijetiti nikakvu razliku i imat ćete osjećaj kao da koristite klasični fiksni telefon. Ukoliko ipak nemate pri ruci IP telefon ili adapter možete se poslužiti softverskim rješenjem. SIP klijent software dostupan je za sve platforme, (Android, iOS, Windows, Linux). Bitna prednost ovog rješenja u odnosu na Viber, Skype isl. Je što ga bez problema mogu koristiti i starije osobe koje se ne mogu prilagoditi novim tehnologijama nego su navikle da komuniciraju tako štio podignu slušalicu i biraju broj. U mrežu se mogu priključiti svi radio amateri sa važećim pozivnim znakom. Mreža je trenutno u testnoj fazi a SIP server se nalazi kod kolege Dževada Durgutović (DH1AA/E74DD) u Altenahru, Njemačka. Planirano je da se mreža razvije u tri faze. U prvoj fazi za cilj imamo prezentaciju same tehnologije i prikupljanje korisnika.
Druga faza podrazumijevat će izmještanje centralnog SIP servera na ETF u Sarajevu, te uvođenje mogućnosti upotrebe telefonije korištenjem radio stanice sa DTMF tipkovnicom.
Treća faza projekta bit će uvezivanje naše mreže sa svjetskom HamNet VOIP mrežom, a u skorijoj budućnosti planiranja je i mogućnost besplatnog telefoniranja prema klasičnim telefonskim mrežama.
Dodjeljivanje IP brojeva bit će po uzoru na svjetski VOIP u Hamnetu. Dakle, po dogovoru, svaki radioamater za VoIP konekcije koristi SIP pozivni broj određen na osnovu pozivnog znaka.
Pomoću telefonske numeričke tastature sa otisnutim slovima se određuju cifre pozivnog broja, na sljedeći način: slovo = cifra na kojoj je slovo + pozicija slova na cifri. Za cifre vrijedi: cifra = cifra + 0.
Primjer: E71EXA = E (32) + 7 (70) + 1 (10) + E (32) + X (92) + A (21) = 327010329221
Na linku je dostupan i web alat za izračunavanje SIP broja na osnovu pozivnog znaka.
Što se tiče SIP klijent aplikacija dostupan je veliki broj kvalitetnih rješenja, ostalo je stvar izbora korisnika.
Poznatiji SIP klijenti za Android uređaje su: CSIP Simple, Zoiper, Linphone itd. Neke verzije androida imaju već integrisanu SIP funkcionalnost u sklopu sistema.
Za Windows uređaje takođe postoje brojni SIP klijenti poput: x-lite, 3CX, Linphone itd.
Veliki broj gore spomenutih aplikacija postoji i za iOS sisteme. U nastavku članka pronaći ćete uputstvo za konfigurisanje CSIP Simple klijenta na androidu.


Za pristupaje mreži, kao i tehničku podršku obratite se e-mailom vođama projekta SVXLink Tim.

73 de E73ADM Admir 73 de Dževad DH1AA/E74DD
Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili svxlinkbih@gmail

 


IARU - International Amateur Radio Union

IARU Logo cleaned up

Asocijacija radioamatera u BiH

AraBih logo